> Research

70 Wilson

London

The existing 1980s office building (Summit House), and an adjacent Grade II listed building have been refurbished and extended in collaboration with Low Carbon Workplace to create a highly efficient, futureproof office space with BREEAM Excellent rating based on low carbon standards.

The 70 Wilson refurbishments incorporate passive and active Low Carbon Workplace measures, metering and monitoring. Passive measures make the most of the building’s features and fabric, including thermal mass, natural lighting and ventilation, insulation, façade, glazing and solar shading. Active measures minimise emissions from mechanical and electrical systems and gather data to enable on-going performance management.
70 Wilson entails a comprehensive refurbishment of the existing property: re-cladding of the façade, re-modelling the existing entrance level and reception, and an overall increase in the floor area through
rationalising the floor layouts and adding a two-storey steel-framed roof extension to enhance the building’s efficiency and to increase the value.
The new envelope responds to the site’s orientation and the adjacent building’s massing, both in terms of maximising environmental performance and expression of scale. The patinated copper cladding will make the building distinctive within the streetscape whilst remaining in keeping with the surrounding red brick buildings. The new rooftop extension is set back from the existing building line to reduce its visual impact on the conservation area in close proximity and the existing townscape.
 
Project Data:  
Client: Low Carbon Workplace
Area: 7,400m²
Budget: £21m
Completion: 2017