> Research

East Wick and Sweetwater

London

Working on behalf of Places for People and Balfour Beatty, Astudio’s designs will cover apartments and townhouse units across three sites, with accompanying retail and community spaces at ground floor level across three separate plots.
 
Astudio’s designs will actively respond to the architectural character and typology of local warehouses and light industrial units around Hackney Wick, featuring large windows to maximize daylight, exposed raw materials and sloped roofs. The design team also looked to complement the materials of the permanent venues of the Olympic Park, such as the Copper Box Arena, as well as the Kings Yard Energy Centre.
 
Working closely with KHL Sustainability, Astudio has been responsible for actively modelling typical units, challenging the orientation of blocks and in doing so maximizing daylight to flats and internal courtyards.
 
The development of the new neighbourhoods of East Wick and Sweetwater is being undertaken by a Balfour Beatty and Places for People joint venture. Astudio was appointed alongside a team of architectural practices, including Studio Egret West, Sheppard Robson, ShedKM, Piercy & Co, ABA and Fabrik with the JV also supported by Urban Splash.
 
Astudio’s remit could be further expanded to include the designing of a mixed used healthcare and residential building at the heart of the area’s masterplan.
 
The sites are located within the Queen Elizabeth Olympic Park and are part of the London Legacy Development Corporation plans for the legacy of the London 2012 Olympic and Paralympic Games. The development is planned to be completed by 2023 and will provide housing, community spaces, shops, offices and extensive public realm. The first homes will be available from the end of 2017.
 
Project Data:  
Client:  Balfour Beatty/ Places for People
Completion:   2023